Vivisektio - 1984

Vivisektio - 1984

350,00 Kč
S DPH

LP (červený)

Množství
Poslední kus skladem

Vivisektio je jedna z méně známých kapel z Finska, mydlili hardcore/anarchopunk v polovině osmdesátých let. Kapela vznikla koncem roku 1983 v malé vesnici Äkäslompolo v severozápadním laponsku, ještě pod názvem Vendetta.  Na vesnici není kromě Vivisektio nic co by stálo za řeč, možná pro nás jižany ještě stojí za zmínku její lokalizace - 130km za severní polárním kruhem. Brrr!
 Kapela v osmdesátkách nenahrála nic kromě několika demáčů s otřesnou kvalitou. Zahrála jenom 8 koncertů, jeden z nich na památném Pietarsaari punk-festival 29.6.1985 spolu s Kaaos, Terveet kädet, Rattus, W.D.M., Disarm, Massacre, Bastards a Kuolleet Kukat. V sestavě Vivisektio se jako v první finské kapele objevují holky, Kirsi a Satu. A kapela jako první ve Finsku čerpá inspiraci z anglického anachopunku/peace punku. Vzniká chytlavý, středně rychlý mix klasickýho finského punku s mixem a-punku a vlivy thrashe. Kapela se zhlídla ve vzorech jako Kaaos, Lama, Terveet Kädet, Musta Paraati, Discharge, Conflict, Suhbhumans, Crass, Flux of the Pink Indians, Antisect, Amebix, Minor Threat, Crucifix, MDC.
 Deska s klasickým apokalyptickým názvem 1984 byla nahraná v roce 2008, ale obsahuje samé staré fláky,  s dnešní sestavou kapely, kde jsou dva původní a dva noví členové. Ale nováčci nejsou žádný ořezávátka, bubeník Miikka je veterán který hrál například v Totuus! Deska perfektně odsejpá, nesere se s extra vyhrávkama, ale umí zrychlit i zpomalit, zpěváka doplňuje hostující zpěvačka a její písničky se velice slušně zadírají pod kůži. Čert ví, co by si punkeři z celýho světa psali na křiváky, kdyby se Vivisektio podařilo zplodit nějaký singl v osmdesátých letech?
 Deska má jedinou, také klasicky finskou věc co mě štve. V bookletu je mega obsáhlá historie kapely - ale jak jinak než ve finštině... Texty naštěstí mají i překlady z řeči jazyka kmene kilju do jazyka kmene cider!
 Pokud netušíš, jak to v severozápadním laponsku vypadá :)), doporučuju skvělý film Kukuška/Kukačka od Rogožkina (Svéráz národního rybolovu).

 

http://www.myspace.com/vivisektio

http://vivisektio.bandcamp.com/

 

 

tracklist:

01. Vivisektio

02. N.S.A.

03. Nukkekoti

04. Marionetti

05. Uhri

06. Fanta-Baby

07. Kertakäyttö

08. Maailma

09. Näen Punaista

10. 1984

11. Hiroshiman Kukat

12. Pedonmerkki

13. Kuka Oli Voittaja

14. Naamiaiset

15. Työ Tappaa Meidät

16. Jumala On Kuollut

 

HÖ 127LP