Morus - Cialo obce

Morus - Cialo obce

350,00 Kč
S DPH

LP

Množství

První dojem z poslechu desky je zničující. Neuvěřitelný příval energie. Autor recenze si desku, bez přehánění, musel poslechnout asi pětkrát s několikadenními odstupy. Je to intenzivní zvuková stěna, ovšem v nejlepších polských tradicích Dezerter/Post regiment, ne debilní vazbení pro nastřelený trosky. Neuvěřitelné texty, které si píše zpěvačka Nika sama. Velmi osobní, v polštině. Na rozdíl od její minulé kapely (ve které se zúčastnil i basák Morusu Rolf), kde to byly zhudebněné básně jiných osob. V Morusu (Moruši, plusový bod za název!) máme veterány z Post Regimentu, El bandy, Produktu. Věkový průměr 40+ a baví je to jako za mlada...

Chápu že Morus nejde moc srovnat s Post Regiment, ale kytarové sekačky, konce písní a hlavně zpěv, který je sice agresivnější, ale je to pořád jasně rozpoznatelná a všemi milovaná a zbožňovaná Nika.

Pokud se bavíme o tom Dezerter vlivu, kytary a sound jsou jasně směřované tímto směrem. Ne polské reggae punky, ne polský crust, ale poctivá práce kytar v Dezerter stylu. Zřejmě mají stejné inspirace a protože jsou obě kapely ze stejného města, možná i zkušebnu:)

Na rozdíl od El bandy, která mě sedí také, mě přijde fajnovější že Morus si víc vyhráli jak se skládáním tak i produkcí. A nerozpadají a neobnovují se co dva roky:) Zatímco El Banda je víc bigbítová/punkrocková, tak v Moruši jsou v popředí hardcore punk kořeny, což konkrétně znamená jít víc do hloubky a být techničtější. Také ovšem, ne tak rychle se na poslouchat a ne tak rychle se oposlouchat:)

Ve mě tahle deska vzbudila bezmezné nadšení, které mě neomrzelo ani po několikátém poslechu. Je to nadčasová deska, která se neomrzí, má silnou melodiku, hutný zvuk z Audiosiege z Portlandu. Silné osobní texty, které si počteš i v angličtině, skvělý název kapely i desky (Cizí tělo), skvělý ženský zpěv a krásné zpracování obalu.

Zajímavůstka je také to, že desku nevydal ani agilní Pasazer, ani zevláci z NNNW, ani šílená polská kooperace labelů, ale kooperace labelů z celého světa a to řekněme první liga. Kanadští Unrest (kteří nedělají ani kooperace ani moc evropských kapel), angličtí Iron man records, nebo němečtí Ruin nation records. Tomu se říká mít čuch na kapely!

Pro mě jednoznačně nejlepší deska poslední doby, čekuj i ty, nebuď móka!

 

https://morus23.bandcamp.com/album/cia-o-obce

 

tracklist:

01. Codziennie

02. Zaraza

03. Jak Dwie Krople

04. Oto Jest Człowiek Szczęśliwy 

05. Na Zakupy

06. Narodowy

07. Hycel 

08. Ciało Obce

09. Wszystkie Grzechy

10. Czekasz

11. Na Sen

12. Obudzę Się

BOLLOX 048LP